Dziś coś zupełnie innego .Zwie się korzenna marmolada do mięs.
-1 kg dojrzałych pomidorów
-pomarańcza
-50 dag cukru
-2 łyzki soku z cytryny
-po pół łyzeczki imbiru i cynamonu
-pół łyzeczki mielonego ziela angielskiego
-2 łyzki jałowcówki
pomidory obrać ,pokroić ,usunąć gnazda nasienne ,włozyć do rondla.Wlać2 łyzki wody.Dusić 30-40 minut na małym ogniu.Pomarańczę wyszorować i osuszyć.Otrzeć skórkę.Miązsz wypestkować i posiekać.Dodać do pomidorów.Wsypać cukier.Dusić 30 minut ,pod koniec dodać sok z cytryny ,imbir ,cynamon ,ziele angielskie i jałowcówkę.Zagotować.Gorącą marmoladę przełozyć do słoików szczelnie zamykanych.i ustawić do góry dnem.
Kitawka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz